PIM, Product Information Management eller produktinformationssystem som det även kallas har som funktion att underlätta och centralisera hantering av information från produkter. Men vad är PIM egentligen?

Man kan beskriva ett PIM-system som en dynamisk produktkatalog som förenklar sättet att presentera produkter på bästa sätt.  I dagens samhälle är det vanligt att man säljer många olika produkter på många olika plattformar, där man snabbt måste kunna anpassa sig och sitt utbud. Med ett PIM-system kan du engagera dina kunder genom att leverera relevant content på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Dessutom får du chans att göra ett bra intryck på dina kunder samt möjligheten att förmedla en genomgående produktstory och bygga en känslomässig kontakt. 

Med ett PIM skapas ett smart flöde för er produktinformation. PIM-systemet hämtar in data från olika källor och samordnar all information i alla dina säljkanaler. Genom en centraliserad hub så kan du sköta din produktinformation och tillgångar över alla dina kanaler. 

 

Varför behövs ett PIM?

Låt oss vara ärliga, ett PIM-system är inte för alla. Men det finns en rad fördelar med ett PIM-system och framförallt medför det en mer effektiviserad arbetsprocess som minimerar andelen fel redan från början. Det krävs färre steg, mindre arbetskraft och totalt sett en kortare hantering av produkter. Med andra ord kommer ett PIM-system reducera er “time-to-market” avsevärt, vilket ofta är en avgörande faktor för en e-handel med stora och föränderliga sortiment.  Du blir mer mottaglig för expansion och kan göra större förändringar, men med mindre medel.

Vad är Akeneo?

Akeneo är ett system som är skapat för hantering av produktinformation, som effektiviserar produktdata och förenklar hanteringen av produkter. Akeneo är en kraftfull, flexibel och anpassningsbar lösning för produktinformation. Det är ett system som erbjuder robusta funktioner som använder dig och din e-handel som kan erbjuda kundupplevelsen. Akeneo har installerat över 60 000 PIM-system och har idag kontor över hela Europa.

Övertygande produktinformation betyder fler köp och färre returer. Akeneos användare har sett en fyrfaldig ökning av konverteringar och 40 % mindre returer.

Ecomatic är certifierad Akeneo-partner och har lång erfarenhet av att implementera PIM-system. Vi är stolta över partnerskapet med Akeneo – ett av världens bästa PIM-system! Vi hoppas att du lärde dig något nytt och att du nu kan svara på frågan ” vad är PIM? ” och varför man använder sig av ett PIM-system!

Har du frågor eller vill snacka mer om e-handel eller en eventuell PIM-implementation – tveka inte att kontakta oss!

______________________________________________________________________________________________________

Vill du bli partner eller se vilka Ecomatics andra partners är klickar du här.

Pin It on Pinterest